Island - Země gejzírů

Jen tak pro zajímavost jsem s erozhodla uvést tu alespoň základní údaje o zemi, kterou bych chtěla navštívit ze všech zemí světa nejvíc (když neberu v potaz, že stejně bych chtěla procestovat všechno, co jde:)). Jestli se tam jednou podívám, splní se mi sen....
Island obecně:
Oficiální název: Islandská republika
Hlavní město: Reykjavík (178 000 obyvatel:D)
Rozloha: 102 829 km2
Počet obyvatel: 286 000
Hustota zalidnění: 2,6 obyvatel na km2 (vtipný:))
Měna: islandská koruna
Průměrná délka života: muži 77,6 let, ženy 81,4 let
Island a lidé:
Islandština (islenzka) je severogermánský jazyk, kterým mluví asi 225 00 osob na Islandu (úřední jazyk) a asi 40 000 lidí v USA. Díky izolovanému vývoji si zachovala téměř nezměněný středověký ráz. Nářeční rozdíly prakticky neexistují, téměř chybí přejatá slova.
Islanďané jsou velmi pověrčiví. Věří v přírodní síly, vlivy hvězd a nadpřirozené jevy. Často navštěvují různé seance, kartářky, vykladače snů, čtou z čajových lístků....I dnes věří v existenci neviditelných tvorů, o kterých se vypráví ve starých ságách. Nejznámější jsou asi skřítkové... V r. 1988 začala výstavba silničního tunelu, který měl zkrátit cestu a vyhnout s e srázu. Brzy došlo ke dvěma sesuvům půdy. Tunel byl nakonec otevřen na jiném místě, neboť místní lidé sesuvy pokládali za výstražná znamení rozzlobených skřítků a poprosili svého poslance, aby byly práce zastaveny. I to se na Islandu může stát...a proto mě tak láká - podivná země....
Na ISlandu je také vysoká životní úroveň a lidé se zde dožívají vysokého věku. Jen v zimních obdobích trpí více než kdy jindy depresemi způsobenými nedostatkem světla a špatným počasím.
Příjmení jako taková neexistují, Islanďané používají pouze svá křestní jména. "Příjmení" s ev případě nutnosti odvozuje od jména otce a přidává se k němu koncovka -son- syn nebo dottir- dcera.
Ještě v nedávné době (buhví, jak je to vlastně teď:)) byl důležitým členem rodiny bytelný džíp - jiným způsobem s epo Islandu dalo přepravovat jen těžko.
Islanďané jsou milí, přívětiví, mají smysl pro humor, každý s es každým zná (není s eco divit, když jich je v celé zemi jen pár:D) a většinou to jsou velké idividuality...
Jen tak na doplnění - vznikl zde nejstarší parlament na světě, Alting.
Populárním sportem je mužská házená a vydává se tu nejvíc knih na jednoho obyvatele na světě (prý přečtou 4 knihy do roka, což je světový rekord). Není tu zvykem používat kapesník, proto všihni popotahují. (fuuuj:))
Islanďané jsou potomky Vikingů a Normanů, žijí převážně na pobřeží, vnitrozemí je téměř liduprázdné.
Kriminalita je na velmi nízké úrovni a to ještě většinu krádeží způsobují turisté.
Existují tu pouze dva televizní programy- 1 státní a 1 soukromý. Zprávy v novinách jsou stručné, ale kulturní a sportovní zpravodajství (box je jako sport zakázaný!) jsou velice dlouhé a bohaté, je tu také mnoho nekrologů.
Významnými kulturními osobnostmi jsou rozhodně zpěvačka Björk (já jí zbož'nuju!!), spisovatel Thórberg Thórdarson nebo prezidentka Finnbogadótir. Pro mě osobně jsou také zásadní zasnění Sigur rós, jejich hudba je pro mě jako výlet do jiného světa...
Island a příroda:
Sopky, hory, gejzíry.... jako snad všechno, i příroda je na Islandu vyjímečná a zajímavá. Tenhle ostrov sice nepřekypuje bujnými lesy nebo snad pralesy, ale má spoustu jiných zázraků.
Nachází se zde známý ledovec Vatnajökul - největší pevninský ledovec Evropy.
Roku 1783 došlo na Islandu k největšímu výlevu lávy, který kdy byl v historii Země zaznamenán. Během padesáti dnů pokryla láva 370 km2, po osmi měsících už to bylo 565 km2. Důležité jsou horké prameny, které obyvatelé využívají k vytápění domů nebo skleníků s ovocem.
Všude roste zeleňoučká tráva, mechy, lišejníky, kam se podíváme, vidíme následky vulkanických pochodů. Je tu spoustu vodopádů a jezer, to vše se zamozřejmě neobejde bez legend.
Ovce. Narazíte na ně kdekoliv a kdykoliv. Nevyskytují se tu žádní plazi ani jim příbuzní živočichové, zato tu najdeme přes 100 druhů ptáků a spoustu druhů ptáků vodních ( vím, že je tam oblíbeným zvykem pozorovat a chytat jednoho ptáka, ale i kdybyste mě zabili, nevzpomenu si, jak se kurňa jmenuje:D). V řekách žije nespočet ryb, v mořích pak převážně tresky, platýsi a sledi.
MNo, co na závěr? Snad jen to, že musím hodně zamakat, abych se tam vážně jednou mohla vydat a nejen jezit prstem na mapě, případně koukat na obrázky z internetu...
Poslední poznámka: jestli se k tomu dohrabu, přibude sem ještě Japonsko...fakt vás ale nenutim to číst!=)

Komentáře

Oblíbené příspěvky