Severští bohové 2

Tak a máme tu pokračování:)
Njörd je severský bůh moře, větru, plodnosti, patron rybářů a námořníků. Jeho posvátnými zvířaty jsou rackové a tuleni. Jeho dětmi jsou Frey a Freya, manželkou Skadi.
Frey je synem Njörda a manželem Gerdy. Je to patron míru, prosperity, střeží letní slunce a je vládcem bílých Álfů. Prý je nejušlechtilejší ze všech statečných bohů a druhý nejkrásnější. Hlavními atributy jsou ztopořený úd, zlatý kanec Gallinbursti,oď Skínbladni a kouzelný meč. Kvůli lásce o něj přišel, díky čemuž pak při ragnaröku zemře.
Freya je sestra Freye a její jméno v překladu znamená "milovaná". Freya je bohyní plodnosti, lásky, krásy, čarodějnictví a války. Nejlépe prý ovládá seid- magii Vanů. Jejím dnem je pátek (Friday!:)). Je ÓDinovou partnerkou a padne s ním v boji. Má roucho, díky kterému s emůže proměnit v ptáka.
Heimdall je jeden z nejzvláštnějších bohů. Otcem je samotný Ódin. Jako hlavní úkol má stanoveno hlídání sídla bohů v Ásgardu. Nepotřebuje spát a má tak dobrý sluch, že slyší růst trávu adokonce i vlnu na hřbetech ovcí. V poslední den bitvy zaduje na svůj roh Gjallarhorn, jehož zvuk se rozletí do všech koutů země. Při ragnaröku zůstane jako poslední z bohů a bojuje s Lokim.
Hel je bohyní podsvětí a dcera Lokiho. Popisuje s ejako napůl bílá a napůl černá postava, někdy jako zčásti krásná bytost a zčásti jako hnijící mrtvola. Když jde, neustále se dívá k zemi. Jejími sourozenci jsou had Midgardsormr a vlk Fenrir.
Loki - nejlstivější ze všech bohů. Původně uzavřel pokrevní bratrství s Ódinem a byl přijat mezi Ásy, při ragnaröku ale bojuje proti nim. Navzájem s epak pobijí s Heimdallem.
Sif je manželkou Thóra, bohyní úrody, plodnosti a obilí. Proslula svou krásou, na kterou Loki žárlil- proto jí jednou v noci ostříhal vlasy. Thór ho druhý den donutil, aby ustřižené vlasy nahradil parukou ze zlata. Tyto vlasy pak rostly samy.
Ragnarök. Konec světa, zánik bohů, poslední bitva dobra a zla. Přežije ho osm dobrých bohů a jeden lidský pár, který se ukryje v kmeni stromu Yggdrasilu, proto má být svět obnoven. Bohové vědí, že ragnarök nastane. Znají věštbu, že dojde k velké bitvě, při níž zemřou, přesto se na ní připravují. Nejprve prý přijde krutá zima a takové přijdou po sobě tři, aniž by nastalo léto. Po celé zemi zavládnou kruté boje. Slunce a měsíc spolknou vlci, kteří je pronásledovali, a vše pokryje neproniknutelná tma. Z moře se vyplazí obrovský had Midgardsormr v bojovné náladě a uvede do pohybu loď z nehtů mrtvých Naglfar. Řídí ji obr Hrym, kormidelníkem je Loki. Z jihu přijede démon ohně Surtr se syny Múspellheimu. Nejhorší je ale vlk Fenrir. Heimdall zatroubí na roh a všem tak dá vědět, že nastal ragnarök. Bohové se obléknou do boje. Frey bojuje se Surtrem a padne, Thór bojuje s hadem a zabijí s enavzájem. Fenrir spolkne Ódina, ale je zabit Ódinovým synem Vidarem. Surtr pak vrhne na celou zem oheň a všechno spálí. Po ragnaröku však z oceánu vyvstane nová země, kterou zalidní noví lidé a a v troskách Vallhaly naleznou poselství Ódina- runy....
Tak a timhle končim severskou mytologii,páč mi to stejně nikdo nečte:D

Komentáře

Oblíbené příspěvky