Severští bohové

Takže severská mytologie part II je tu:)
Ásové jsou mladší skupina bohů severské mytologie. Praktikují magii gald, což je magie veršů a zaříkání. Jejich sídlo se nazývá Ásgard, centrum jejich kultu je ve švédské Uppsale. Díky kouzelným jablkům nestárnou,ale nejsou nesmrtelní - většinu z nich čeká konec při ragnaröku (o tom příště:D). MEzi Ásy patří například Ódin nebo Thór.
Vanové jsou méně známá polovina severského božstva. Praktikovali seid - rituální magii. Narozdíl od Ásů nejsou zaměření na válčení, ale spíše na plodnost a prosperitu. Sídlí ve Vanaheimu. Patří mezi ně Frey, Freya nebo třeba Njörd.
Obě skupiny spolu původně soupeří,ale nakonec stejně dojde k jejich prolnutí.
Ódin je hlavní severský bůh. Je to otec všech, patron básníků,bojovníků a státníků ,bůh smrti, války, magie. Bůh extáze, šamanství. Dokáže věštit, čarovat, ovládat mysl nepřátel a měnit podobu. Způsobuje také noční bouře, patří mezi stvořitele lidí. Jedno své oko vyměnil za moudrost a získal runy. Má dva bratry (Vili a Vé). Vlastní oštěp Gungnir, jenž nikdy nemine cíl - tímto oštěpem vykonal první vraždu, díky které se začala válka s Vany. Pak má ještě osminohého koně Sleipniho a kouzelný prsten Draupni.
Thór je druhý nejdůležitější bůh severské mytologie. Jeho otcem je samotný Ódin, matkou Fjörgyn. Jeho ženou je Sif a s ní má dceru Trúd. Vládne nad bouřkou a blesky. Vlastní kladivo Mjollni, které vrhá v podobě blesku a pak s emu vrací zpět do ruky. Bojuje s ním proti obrům, ale oře jím i půdu a tím zlepšuje úrodu. Ptří mu ještě kouzelné rukavice, kterými chytá kladivo a opasek síly. Jeho znakem je svastika- symbol pohybu a energie. Cestuje ve voze taženém dvěma kouzelnými kozly. Jeho dnem je čtvrtek (Thursday:)).
Einherjové jsou duše mrtvých bojovníků, kteří zemřeli hrdinskou smrtí an bojišti. Shromažďují se ve Valhalle a jejich pánem je Ódin. Až nastane ragnarök, vyjdou na poslední bitvu spolu se silami zla.
Álfové (v angličtině elfové, v češtině skřítci nebo trpaslíci:)) jsou bytosti menšího vzrůstu a jsou lidem obvykle užiteční. Dělí se na tmavé a světlé. Světlí - také sliční- álfové jsou podobní lidem a jsou vysocí a štíhlí, mají dlouhé, většinou tmavé vlasy, špičaté uši a jemné rysy. Mají na starosti růst rostlin. Sídlí v Álfheimu. Tmaví - černí álfové jsou malí a žijí pod zemí. Často s eo nich mluví jako o skřítcích nebo permonících.
Tak nejdůležitější máme za sebou, příště bohové část 2.,ať toho neni tolik najednou zase:)

Komentáře

Oblíbené příspěvky