Dubioza Kolektiv

Tak když už jsme u těch kapel, máme tady další ochutnávku zazvorkova hudebního vkusu. A taky aby mě NĚKDO nepředběhl:)
Dubioza Kolektiv - kapela z Bosny a Hercegoviny míchající dub, reggae, hip- hop, hardcore a bosenský folklór - to vše v naprosto skvělé míře:) Almir Hasanbegovic´, Adisa Zvekic´a Ados Malicbegovic´byli jedni ze zakládajících členů pouliční skupiny, která se už od roku 1993 snažila bojovat proti válečné atmosféře svými street performacemi. Po válce se z nich stala regulérní skupina, přidali DJ - MCs vystoupení. Ale až v roce 2003 byla založena kapela Dubioza Kolektiv, která si rychle získala ohlas v Bosně a sousedních zemích. Už v roce 2004 koncertovali na Olympijských hrách v Athénách. Další vývoj je jasný - sarajevský label Gramofon jim v dubnu 2004 vydal debut Dubioza Kolektiv - to získalo 11 nominací na bosenské hudební ceny Davorin Award; zvítězili v kategoriích Debut roku a Přínos v hudbě a zvuku. V prosinci vyšlo EP Open Wide (5 euros:D!), jež obsahuje čtyři remixy a dvě nové písně, na kterých spolupracovali se členy skupiny Fun- Da - Mental. V roce 2006 vyšlo album Dubnamite (10euros!:D). Dubioza se snaží bojovat proti špatnostem světa, hlavně v domovské Bosně. Texty jsou často o politice, sociálních problémech, svobodě a spravedlnosti. Jen ta Marijuana (určitě se tady ještě při muzice potkáme, jen si dejte:)) tam nějak vyčnívá:)
Ta muzika má náboj (jasně, na cd je to asi jiný než live,ale za ten zážitek to stojií), mužský i ženský rap jsou dost ostrý, kytary, elektronika, rytmus, při kterym nelze zůstat v klidu....vyřádila jsem si na nich víc, než na "jakožeskáčku" Leniwiecu. Asi to bylo i tou atmosférou, lidma, tmou, mariannou(:)) v krvi...Nejlepší koncert festivalu Barevná Planeta, lepší, než bylo moje očekávání, upřímně lepší, než United Flavour, kvůli kterým jsem tam jela...a měli super kombinézy:D
Kdyby takhle nějak vypadal hip - hop vždycky (dobře, tohel je sice dosti zvláštní směska všeho možnýho, ale i ten rap je super), asi se ze mě stane fanynka tohohle hudebního směru. Bohužel, dneska je hip - hop jen zlatej řetěz, nabušený auto, týpek co si hraje na šíleně chudýho ghettaře...Učte se od Dubiozy!;)
Muzika pro představu: http://www.myspace.com/dubioza - podle mě to v jejich domácí řeči zní hooodně moc dobře...viz skladba Svi u Strajk. Jako pokaždý, když někdo zpívá/rapuje ve svym rodnym jazyku...zní to pak zajímavě a neokoukaně:)
A ještě si neodpustim 2 odkazy související více či méně s Dubiozou - http://www.clovekvtisni.cz/

Komentáře

Oblíbené příspěvky