Samhain

Jelikož se nám blíží datum 1. listopadu, je potřeba na něj pořádně upozornit - vždyť nebýt Římanů, bůhví jestli bychom tohle datum neslavili taky....
Takže: Samhain ( Samana, Samhuin, Samoinos) je keltský svátek; je to vlastně pohanský Nový rok, který připadá na 1. listopadu. Slavit se ale začíná už večer 31. října a oslavy pokračují do druhého dne. Díky němu se dnes slaví Halloween, Dušičky nebo Valpružina noc. Nejčarovnější noc roku. Hranice světa živých a mrtvých je v ten den nejtenčí a nejprostupnější. Někdy tak bývají zváni k rituálům zesnulí, aby se mohli setkat se svými přáteli a příbuznými (často se jim třeba i prostíralo u stolu). Zřejmě mezi nimi byla ale i strašidla a zlé bytosti, před kterými bylo nutné mít se na pozoru, a proto se lidé často strojili do různých hadrů a pomalovávali si obličeje (další památka, která zůstala v Halloweenu). Zapalovali se také svíčky za oknem, aby bloudící duše našly cestu domů. Vyráběly se a následně zapalovaly figuríny ze slámy, jež znázorňovaly veškerý smutek a strasti minulého roku - lidé se od nich tak symbolicky očišťovali. Je také vhodnou dobou pro věštění.
Patronkou Samhainu je tajemná a strašidelná keltská bohyně Cailleach, jež se někdy také nazýva Spirálová baba (:))), Modrá čarodějnice, Matka Hor, Chumelenice nebo Perinbaba. Byla spojována se smrtí, ale také se znovuzrozením. Dokáže ovlivnit počasí a přisuzuje se jí stvoření některých hor.
Měsíc pojmenovaný Samonios, který je vlastně prvním měsícem roku, je časem, kdy vše staré uvadá a umírá, ale zároveň vzniká zárodek nového života...
Taky chci poděkovat Jirkovi- i když sem asi nepřijde- ale jen pro můj dobrej pocit...Protože se musí běžet městem dál a Birghid to musí pochopit:)

Komentáře

Oblíbené příspěvky