Mark Rothko

Jelikož a protože jsem si na vv vybrala refarát na téma Radikální abstrakce (americká), chtěla bych opět udělat ten dobrý skutek(:)) a postarat se o vaši kulturní nezaostalost ( i když v případě lidí, kteří mi sem jako jediní chodí, bych s etoho nebála:)).
A proto tady máme
Marka Rothka (1903- 1970)
Narodil se v Litvě, ale v roce 1913 emigroval s rodiči do USA. Malovat se učil hlavně sám, k abstrakci (stejně jako k filozofiím Dálného Východu) se dostal kolem roku 1945.
Své obrazy oprošťuje od jakýchkoliv tavrů a symbolů, konkrétní obrazce zkrátka neexistují. Nechává působit pouze barvy a vytváří tak duchovní, intimní a tajemnou atmosféru.
Svá díla maloval na obrovská plátna, což mělo zcela logický důvod - člověk, který pak stál před jeho obrazem a zprava ani zleva neviděl nic jiného než jen plátno, si tyto zvláštní okamžiky mohl lépe vychutnat. Jednoduše- je to působivější, než pokud bychom se dívali na stejný obraz ve formátu A4.
Co já na něj? Zaujal mě třeba proto, že podobné obrazce vídám vždycky, když poslouchám hudbu Sigur rós...taková nekonečná krajina, barvy vzniklé v naší fantazii. Samozřejmě, 70% lidí může namítat, že by to dokázali namalovat také a chtěli by polemizovat o tom, jestli to má být považováno za umění. Samozřejmě, co asi tak může být uměleckého na černobílém obraze? Co kdyby ale člověk zkusel přemýšlet trochu jinak? Zjistil by, že tu přece nejde jen o to, že jen tam nějaký modrý pruh a vedle něj fialový...
Mark Rothko spáchal v roce 1970 sebevraždu....
In memoriam.

Komentáře

Oblíbené příspěvky