Pearl Jam

Dlouho tu nebylo nic o muzice, takže u příležitosti ztracené a nyní pomalu se obnovující diskografie těchto týpků bych tu mohla podat nějaký mini info a suché detaily týkající se jich samotných:)
PEARL JAM
Na začátku devadesátých let patřili s Nirvanou , Alice in Chains a Sound Garden mezi nejvýznamnější grungeové kapely. Zůstali jako jediní.
Kapela byla založena v Seattlu v roce 1990/1991 (všude píšou něco jinéhoJ) na troskách kapely Mother Love Bone a i když už má to nejlepší za sebou, pořád má dostatek fanouškůJ.
Debut vyšel v roce 1991 pod názvem Ten, které se vyšplhalo na 2. místo USA Chart. V r. 1993 vychází alba Vs,.v r. 1994 pak Vitalogy (to můžu a navíc má úžasnej obalJ), jež se dostala už na první příčky amerických žebříčků. V roce 1996 a 98 vychází ne tolik komerčně úspěšná alba No Code a Yield. Někdy v této době také začíná upadat popularita kapely - částečně za to může i fakt, že se její členové rozhodli neposkytovat rozhovory novinářům a jinak se mediálně zviditelňovat, dokonce nenatočili ani žádné videoklipy. V roce 1999 vyšlo album Binaural a po následném turné, kdy na dánském koncertu došlo k tragédii (osm lidí bylo pod pódiem udušeno v tlačenici, devátý zemřel v nemocnici), se kapela na nějakou dobu odmlčela. V roce 2002 pak vyšla komerčně nejslabší deska Riot Act. Eddie Vedder se angažuje politicky (podporoval Bushova protikandidáta Kerryho), spolupracuje s Timem Burtonem, kapela se věnuje charitativní činnosti.
V roce 2006 vyšlo doposud poslední bezejmenné album Pearl Jam se singlem World Wide Suicide.
Dosud má kapela na svém kontě 60 milionů prodaných alb.
Co se týče vlastního hodnocení alb, mám to v plánu (jsem si teď zavařila:D), ale jelikož zatím nemám všechny, nechala bych to na dobu pozdější……J
A Eddie ja krásnej chlap O:)

Komentáře

Oblíbené příspěvky