Czech 100 design icons

Tak jsem si takhle včera listovala knihou Czech 100 design icons a objevila pár věcí, co na mě zapůsobily:)
Přeju příjemné pokoukání;)
JOSEF GOČÁR
KRBOVÉ HODINY, 1913
Hodiny, které architekt Gočár navrhl pro herce Otto Bolešku, i přes svou drobnost působí díky svým dramaticky lomeným plochám jako monumentální dynamická skulptura.
HANS LEDVINKA,
ERICH UBERLACKER
TATRA 77, 1934-35

Tatra 77 - jako první sériově vyráběná limuzína s proudnicovou karoserií na světě a se vzduchem chlazeným osmiválcovým motorem uloženým vzadu - způsobila v roce 1934 senzaci na berlínském autosalonu. Její kapkovitý tvar prokázal, že aerodynamika výrazně zvyšuje rychlost jízdy. Navíc měl vůz střední světlomet, který se natáčel společně s předními koly.
ŠKODA POPULAR
SPORT-MONTE CARLO, 1936

Na sportovním poli se Škoda prosadila v 1936, kdy na Rallye Monte Carlo přihlásila sportovní verzi roadsteru Škoda Popular. Ve třídě do 1500 ccm dojel druhý. Úspěch zúročila továrna sérií vozů Popular Sport-Monte Carlo. S řadou Popular se Škoda stala automobilovou jedničkou na českém trhu.
ADOLF MATURA
NÁPOJOVÁ SOUPRAVA, 1959-60

Adolf Matura se zapsal do dějin českého designu mnohými realizacemi v oboru užitkového skla, které dodnes neztratily nic ze své aktuálnosti a originality. Za svou nadčasovou limonádovou soupravu, sestávající z barevné karafy a čirých sklenek, získal v roce 1960 zlatou medaili na Trienále v Miláně.
KABELKOVÝ TRANZISTOR MÍR,
1961-63

Dnes nás uchvacuje svou retroelegancí. V šedesátých letech se ale běžně nosil k vodě. Naladila se na něm Praha nebo Vltava, a když jste hodně vytáhli anténu, tak někdy i Luxembourg... Vyhrával hit "Pramínek vlasů", ale baterky vydržely žalostně málo. Za hodinku byl na dece konec zábavy, pokud jste ovšem neměli náhradní.
BOHUSLAV HORÁK
POHOVKA TLEJÍCÍ LIST, 1988

Postmoderní pohovka Bohuslava Horáka patří mezi nejznámější kusy nábytku legendární skupiny Atika. Její organický tvar vytvořil ze svařovaných ocelových drátů, zatímco sedací část pokryl odřezky kůže. Designér se svými dekadentními solitéry a limitovanými sériemi sklízí velký úspěch v Itálii a Německu. (tohle je fakt bomba, líbí se mi asi nejvíc ze všech:))
JIŘÍ PELCL
LŽIČKA SPERMIE ANEŽKA, 1995
Porcelánová lžička ve tvaru spermie je důkazem toho, že obyčejný předmět může být funkční a vtipný zároveň. Anežka se okamžitě po svém uvedení na trh uvelebila v příbornících mnoha tuzemských i zahraničních domácností.
JERRY KOZA
KOTRMELEC, 2002

Organicky tvarované křeslo Kotrmelec je možné postavit do tří pozic. Svou zábavnou formou a hravostí vyzývá své uživatele k fyzické akci a ke třem rozdílným způsobům sezení. Projekt designér navrhl ještě za studií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v současnosti se křeslo úspěšně prodává.

Komentáře

Oblíbené příspěvky