Konceptuální umění

Máme tady malou výtvarnou vsuvku (po těch žvástech taky něco trochu na koukání:))
Konceptuální umění, neboli umění jako myšlenka. Základem tohoto uměleckého směru, který se začal formovat během 60. let v USA, je povýšení myšlenky autora na nejdůležitější část umění. Záměr a myšlenkový proces umělce je totiž často zajímavější než samotná realizace (co si budeme nalhávat, i my máme čato plnou hlavu nápadů, třeba i vážně dobrých, ale jakmile dojde k jejich realizaci, už to mírně pokulhává). "Otcem" konceptuálního umění je Marcel Duchamp.
A první pán na holení:)
JOSEPH KOSUTH (*1945, Ohio)
Jeho cílem bylo vytvořit díla s takovým obsahem, že by nepotřebovala dalšího komentáře ani vysvětlení. Důležitý je text sám o sobě - ten prezentuje vůdčí myšlenku díla. Používal neony, noviny a billboardy, aby tak mohl svá díla prezentoval lidem. Umění tak propojuje s filozofií. Proslavil se hlavně svými díly "jeden a tři objekty" - např. "Jedna a tří židle" (viz níže). Ty se stávají z oblasti reálné (kterou zastupuje skutečný objekt), oblasti umění (objekt je pouze vyfotografován) a oblasti vědy (objekt je popsán heslem ze slovníku). Šikovný pán s úžasnými nápady:)
A druhý Pan Umělec:)
JOSEPH BEUYS (1921-1986)
"Dokonce mrtvé zvíře si zachová víc intuitivních schopností, než mnohá lidská bytost se svým svéhlavým rozumem."
Nejen konceptuální umělec, ale osobnost moderního umění 20.století celkově. Pořádal různé performance, happeningy, vytvářel prapodivné instalace, sociální plastiky... Byl také členem uměleckého hnutí Fluxus. Jeho tvorba byla poznamenána zážitky z druhé světové války (kdy byl jako pilot Luftwaffe sestřelen-zachránili ho Tataři, kteří jeho tělo pomazávali sádlem a to se pak stalo důležitou součástí jeho děl), často se vyjadřoval k sociálním a politickým problémům.Zaujala mě jeho akce "Jak vysvětlit obraz mrtvému zajíci" - tři hodiny vyprávěl mrtvému zajíci o vystavovaných dílech. Další zajímavostí je jeho "Fat chair" - židle potřená máslem (viz níže). V poslední době se o něm u nás hodně mluvilo v souvislosti s Národní galerií - ta odkoupila jeho dílo Auto za 15 milionů. Za to byla hojně kritizována nejen širokou veřejností - jestli je prý potřeba utrácet takové neuvěřitelné peníze za nějaké obruče. Pokrytci:-D

Komentáře

Oblíbené příspěvky