Náš vůdce a chraplavý hlas Milanův

Co se dá dělat v pátek večer? Třeba jít do kina na noční promítání. I my jsme se s Péťou vydali (náležitě najezení:D) kulturně se vzdělat a zkouknout film Náš vůdce.
Německý film, který se věnuje problému diktatur ve vyspělém světě. Vše začíná tím, že učitel gymnázia Rainer (chodící v tričku Ramones:D) dostane na školní projektový týden téma autokracie namísto své vysněné anarchie. Rozhodne se vyzkoušet pokus, kterým by studentům přiblížil vznik diktatury. Netuší ale, jaký to bude mít dopad.....
Začíná slovy jako disciplína, poslušnost, pospolitost, jednota. Studenti ho poslouchají, aniž by museli. Sami nastolují svůj režim, sami chtějí. Stačí mít zkušeného manipulátora, který má charisma a v záloze spoustu argumentů. Jakmile přijdou všichni oblečeni do bílých košil, vymyslí si název, pozdrav i logo nového uskupení, začíná být něco v nepořádku. Vlna. Toť název organizace. Již po pár dnech začínají utiskovat ostatní, kteří k nim nepatří nebo s nimi nesmýšlí. Logo Vlny na vás zírá odevšad. Jeden ze studentů dokonce používá zbraň a známky určitého fanatismu jsou tu více než zřejmé. Jediný, kdo tuší, že je průšvih, je mladá studentka, která se od projektu odpojí a varuje Rainera, že se mu situace vymyká z rukou.
Po incidentu na zápase vodního póla se Rainer rozhodne projekt ukončit. Jenže už je pozdě. Vlna se rozjela. Rainer svolá všechny příznivce Vlny do auly na shromáždění. Začne s projevem, v němž lze rozpoznat výkřiky führera Hitlera. Studenti však chrochtají blahem a jako stádo oveček horlivě přikyvují každému výpadu proti společnosti. Každé heslo má úspěch. Ve chvíli, kdy jeden ze studentů, Marco, začne protestovat, Rainer si ho nechá přivést a začne ho veřejně "lynčovat". Vše dělá smaozřejmě jen naoko. Horší je, že studenti to myslí vážně - a jeho to ničí. V momentě, kdy se situace vyhrotí natolik, že by studenti byli schopni Marca snad i zabít, jen aby vyhověli příkazům svého "vůdce" Rainera, ten obrátí a ukáže jim, co se s nimi stalo. "Tohle je diktatura," říká. "Vidíte, co se s vámi stalo. Takhle to začíná..." Tím ovšem nabourá iluze svých studentů. Obzvlášť onoho fanatika, který toto zjištění psychicky neunese a zastřelí se....
Film poukazuje na to, jak snadné je zmanipulovat skupinu lidí, obzvlášť mladých, kteří chtějí bojovat proti společnosti. Na začátku filmu studenti tvrdí, že nevidí důvod, proč by měli pykat za omyly předešlých generací účastnících se 2.sv. války. Že se poučili, proto tedy v jejich státě není možné, aby diktatura opět vzkvétala. Na konci si ji dobrovolně vytvořili sami.... Dost z toho mrazí, obzvlášť proto, že film je natočen podle skutečné události. Jak je možné, že i dnes, po všech těch hrůzných činech, se může stát něco takového? Jednoduše. Sklony poslouchat vůdce jsou v každém z nás.
Film mě hodně překvapil a vystrašil. Právě kvůli tomu, že je tohle pořád možné...Jaká je pravděpodobnost, že se zase objeví takový führer (a nemusí být jen Němec) a všechno vypukne nanovo?
A teď ještě něco k sobotě. Jelikož Kubíkův stréc Kondys (nebo s C?:)) slavil narozky, nemohli jsme si nechat ujít koncert Kšand, Withworťáků a Pess. Až na pár nepříjemných chvil (hvězdy....) a pár opilců válejících se po stolech to bylo fajn:)
"Umíš si ty dva představit, když byli mladý?" Tahle věta (vlastně věty) mi řekla hodně a dokázala, že třeba ještě není všechno tak zlý a ztracený.... ale tak třeba si to myslím jen já.
Největším překvápkem ale byl koncert "našich" kluků. Kondys, ač lehce ojíněný alkoholem, pozval Kubíka a spol. a pódium a kluci, absolutně nepřipravení, z fleku zahráli několik písniček. Ještě by to chtělo ten vokál;) Jana to totiž trochu nezvládala a Kondys neměl text:D Ale všechna čest, já bych se asi propadla do země. Takže gratuluju k prvnímu "koncertu"!
Milaneeeeeee!!!! =)
Fotky snad budou...

Komentáře

Oblíbené příspěvky