Islandská hudba

V rámci dní islandských pokračuji ještě a ještě dál. Tentokrát brousím v hudebních vodách, protože to, co Islanďané plodí, se mi přesně strefuje do nálady. Na podzim zkrátka nemám chuť na metálek nebo hácéčko. A kor po včerejšku. Rsp. předevčírku. Ale o tom až jindy. Dneska ne. To by bylo zabijácký.
Takže k hudbě:
Nebudu trapčit s Björk, kterou pouští i na hudebních stanicích (čímž nechci říct, že nestojí za poslech, naopak - tahle dáma je naprosto úžasná a kouzelná a vyplatí s evlastnit její kompletní diskografii, protože každé album je jiné:)). O Sigur rós už jsem tu toho taky napsala hoodně hooodně, vynechávám je proto také. Múm - ty si můžete poslechnout ve videích v předešlém článku. Jsou perfektní, vtipní i smutní a mají krásné videoklipy. Škoda, že se o nich neví ještě víc. To krajany Sigur rós nacpali dokonce i do televizní znělky k nějakému seriálu, myslím, že to byly Soukromé pasti nebo tak něco....uffff, jen to ne :(
Takže startujeme - JAKOBÍNARÍNA - His Lyrics Are Disastrous.
Na Island celkem nezvyklé tempo a styl zpěvu. Docela nátěr. A u místních jsou prý dost oblíbení.

LEAVES - Good enough

Klip místy lehce Cureovský, zvuk ani v nejmenším islandský, člověk by si řekl, že poslouchá nějakou nadějnou britskou kytarovku. NME je nazvala novými Radiohead a doma se těší velké popularitě. Jen do nich:)
EMILIANA TORRINI - Sunny road
Teď z trochu jiného soudku. Zpěvačka s moc příjemným hlasem, která nazpívala třeba Glumovu píseň pro Pána prstenů. A Sunny road má milej klip plnej sněhu a koček:) Uklidňující záležitost.

MAMMÚT - Gaukurinn
Fenomenální. Sice jsem nenašla žádné kvalitní video, ale i tak je to nářez. Islanďané se nezdají:) A o Mammút se dokonce občas objeví zmínka i u nás.

SUGARCUBES - Hit
Dobrá, tak tedy jedna známá věc. Kapela, ve které začínala Björk. Známá na hudební scéně. Originální. A Hit je hitovka s naprosto ujetým videoklipem.

CYNIC GURU - Drugs
Těžko identifikovatelná věc. Směska stylů, do které se musíte dostat, ale chtělo by sehnat toho víc, mnohem víc. K tomu si připojte výrazný zpěv a lehce dekadentní klip a vyjde z toho docela perspektivní záležitost.

RÖKKURRÓ
Smyčce, kytary a bubny. Příjemná zpěvačka, zajímavý zvuk. Takoví rychlejší Portishead. Naděje islandské domácí scény. Tak jim přeju, ať se jim daří, zní moc sympaticky...

Proč vlastně vznikl tenhle článek? Ze dvou důvodů. Prvním je ukázat, že na Islandu to rozhdoně není samý rybář, lovec velryb nebo skřítek, ale že se tu sledují hudební trendy a vzniká tu moc zajímavá a originální hudba. Islandští umělci jsou podle mě dost snadno rozpoznatelní - a nemíním to podle vizáže:) Často mají také podobné klipy - viz třeba Mům a Emiliana Torrini. Zvláštní klipy promítající islandský naturel. Vyplatí se sledovat, co se na Islandu hraje, a neomezovat se jen na to, že existuje nějaká Björk nebo Sigurs (ač jsou výborní).
A druhým důvodem je nutnost zaměstnat hlavu. Dělat cokoliv, úplně cokoliv, hlavně jen nesedět a nekoukat. To zabíjí. Práce zaměstnává.
Přeji příjemný poslech a ačkoliv je to hudby spousta, doporučuju udělat si čas a zkouknout všechna videa. Alespoň podle mě to za to stojí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky