Příběh Marie a Juliena (2003)


-
ČT 2 je poklad. Filmy, na které hned tak někde nepřijdete. Jen by to chtělo dávat je jindy než před půlnocí... Ale co, v době videí a dvd je možné, že vám neutečou a vy kvůli nim nemusíte vstávat uprostřed noci:) Škoda, že takováhle díla nebeží radši místo seriálů od osmi...
-
Příběh Marie a Juliena (dále PMJ) je jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděla a dvě a půl hodiny, po které film trvá, rozhodně nevnímáte jako nekonečné...
-
-
-
-
-
-
Julien - hodinář "s rukama řezníka" - žije sám v poloprázdném domě s kočkou Nevermore. Před rokem se na jisté oslavě osudově potkal s Marií, která tehdy ale beze stopy zmizela, aby se teď (čímž příběh začíná) opět nevysvětlitelně objevila... Osud, to je přesně to. Cloumá s nimi...a Julien Marii zanedlouho navrhne, aby se k němu nastěhovala. Začnou spolu žít; Marie střídá chvíle neuvěřitelné lásky a vášně s chladem a odtažitostí. Působí, jako by patřila do jiného světa, občas mluví o věcech, které Julien nechápe, chová se podivně. Do toho si začne k obrazu svému upravovat nepoužívaný pokoj v podkroví; co s ním má v úmyslu Julien netuší.
Zároveň je tu éterická postava záhadné "madame" - majitelka obchodu s drahými látkami, kterou Julien vydírá tím, že na ni ví, že látky jsou falešné. Záhadná madame rozmlouvá se svou mrtvou sestrou a rozvíjí se tu tak další dějová rovina, která do života Juliena zasáhne více, než by kdo čekal. Madame se Julienovi snaží vysvětlit, co je Marie zač - vzhledem ke svým zkušenostem s vlastní sestrou... Marie je dávno mrtvá.
Toto Julienovi potvrdí i Mariin bývalý spolupracovník. Vždyť Marie je už mrtvá! Ale...on se s ní přece miloval...dotýká se jí, mluví s ní, žije s ní...
Marie se oběsila v šílenství a smutku v jednom hotelovém pokoji....ale nezemřela naprosto. potřebuje "svolení", aby mohla tento svět opustit- svolení Juliena. Proto upravovala pokoj v podkroví - přetvořila ho, aby vypadal přesně tak jako pokoj, ve kterém se oběsila...aby se mohla oběsit znovu a opustit tento svět.
Jenže...
Juliena miluje. A ví, že pokud znovu zemře, ztratí jej. Stejně tak Julien se jí odmítá vzdát.
Marie se - za přítomnosti Juliena - oběsí.
A závěr?
Těžko uchopitelný....Nedá se popsat a já jej ani nedokážu vysvětlit:) Na to moje síly nestačí - další důvod, proč film vidět:)
Atmosféru filmu umocňují poloprázdné interiéry i postavy, těžko dobově zařaditelné, jakoby bezčasé, čas neplyne...Protikladem tomu je až symbolické povolání Juliena - hodináře, který je zvyklý vše měřit tikotem hodin. Dalším, velmi zvláštním prvkem filmu, je naprostá absence hudby. Ve filmu nezazní ani jednou - je slyšet pouze tikot hodin, občas prazvláštní ruchy a šumy a někdy jen ticho...ticho.
- Po celou dobu filmu jsem snad ani nedýchala. Hrozně zvláštní, nepopsatelný, prapodivný, osudový.
Musíte vidět;)

Komentáře

Oblíbené příspěvky