Estetika - dopisy - vývoj písma

Mám tu pro vás kvíz. Na estetice zrovna probíráme vývoj písma a následující dva obrázky jsou ukázkou toho, co už není vyloženě jen obrazem, ale zároveň to ještě pořád není písmo. Oba obrázky jsou dopisy a já se ptám, co by podle vás asi tak chtěl pisatel adresátovi sdělit :-)...
-

Toto je dopis 7 indiánských kmenů americkému Kongresu (z doby obsazování Ameriky a zabírání území indiánů). Všimněte si, že jsou tu nějaká zvířata a taky člověk. Všichni jsou propojeni čarami - propojená mají srdce i mysl (rsp. hlavy). A všechny čáry vedou k prvnímu ze zvířat. A teď rozřešení:-)
Ono první a největší zvíře je zřejmě patron kmene, totemové zvíře. Proto jsou s ním propojena jak ostatní zvířata, tak i člověk. Tlustá rozvětvující se čára dole značí řeku - u této řeky mají indiáni svá území (rsp. měli, dokud nepřišli bílí bratři). Kameny u řeky znamenají, že je Američané zahnali do skal a do hor. A indiáni teď žádají nápravu a chtějí po americkém prezidentovi, aby jim jejich území byla navrácena - zcela oprávněně. Je smutné, když si uvědomíte, jak moc "úspěšný" jejich dopis byl...

-

A teď druhý dopis. Píše jej eskymácká dívka svému bývalému příteli a ptá se jej, zda na ni pořád myslí, i když on už má ženu a dvě děti. A má ho ráda tak moc, že ho prosí, aby u něj mohla alespoň dělat služku. A teď pozorně sledujte: ty věci, které vypadají jako deštníky, jsou osoby. Ten úplně vpravo, stojící osamotě, je eskymácká dívka. Stojí mimo již fungující rodinu a takový ten obláček nad ní znamená, že na svého milého stále myslí. Ten deštník nejblíže k ní je její bývalý. I on má nad hlavou obláček, ale směřující k jeho současné ženě. Ta je znázorněna jako ten největší deštník - i ona je propojena obláčkem se svým mužem. Mezi nimi vzadu stojí starší z dětí. Nejmladší dítě stojí zcela vlevo a není s ostatními spojeno zřejmě proto, že ještě neprošlo žádným iniciačním obřadem, ještě není tak úplně pokládádno za "člověka".
-
Inu, estetika je skvělá a doufám, že i v letech příštích mě bude bavit stejně tolik, jako teď :-) Je to neuvěřitelně zajímavá věda a rozhodně to beru jako ohromný štěstí, že mě jí vyučuje tak skvělá profesorka :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky