Jak sehnat strom?

Chtěla bych zasadit strom. Kupodivu s tímhle nápadem přišel můj druhý polovička (který se teď asi chytá za hlavu, co to vymyslel, jelikož moje nadšení nebere mezí a odhodlání taktéž:-)). Krásný plán, vysadit na nějakém "svém" místě strom a sledovat, jak během let roste... dokonce i o místě by byla představa. Jenomže... za prvé - ne všude je možné strom zasadit. Samozřejmě že všechno někomu patří a člověk musí pracně dohledávat majitele pozemku, kde chce strom zasadit. Ale to už není ono, už to ztrácí tu krásu nově divoce přirostlého stromečku kdesi nahoře na horách, na pláních, o které se nikdo nestará... Stejně musíte za majitelem.
Za druhé: je jen málo prodejen/organizací, které stromy jako takové prodávají. Za celovečerní hledání jsem našla pouze dvě firmy, které nabízely alejové/listnaté/jehličnaté stromy, které jsou v naší krajině původní (rozuměj žádné podivné exotické rostliny) a nejsou to ovocné stromy; a měří víc než pouhý metr. Chceme přece jednou mít vzrostlý strom :-)
Za třetí: existuje evropská organizace Clik for tree, která sázení stromů podporuje. Jenže jsou tu dva problémy - nebylo mým cílem sázet strom pro nějakou organizaci a s jasným cílem, že to dělám okatě pro dobrou věc. Samozřejmě, že bych byla nejradši, kdyby planeta byla zelená a zase tu byly rozsáhlé původní lesy nebo u měst alespoň aleje. O tom snad nejde diskutovat - i když se objevují argumenty, že stromy zas až tak blahodárný vliv na atmosféru a kyslík a jánevímcoještě nemají, stejně - když už nic jiného, jsou alespoň krásné, krajina díky nim vypadá živě, jsou domovem spousty živočichů a procházet se alejí nebo lesem je skvělý odpočinek pro namáhané hlavinky. Jenže... já nechci sázet strom, abych zachránila planetu. Já chci sledovat ten úžasný organismus v pohybu, chci ho vidět růst, stárnout, sílit, vidět, že žije a stárne se mnou. A mít místo, kam se můžeme s Truhlou vracet, takové "naše" místo :-) A druhý problém? Spíš je to dotaz... nemáte někdo s organizací Click for tree zkušenosti? Případně s jakoukoliv jinou společností, která by mi v tomhle ohledu poradila... Kdyžtak díky moc ;-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky