Hřebíček, sláma, zázvor, skořápky a koledy

Je to zvláštní. Nejsem věřící, stejně jako drtivá většina našeho národa. A stejně všichni slavíme Vánoce a zpíváme koledy o narození Ježíše Krista (familiérně Ježíškovi). Na půlnoční chodí i lidi, který normálně do kostela ani nepáchnou a lidem věřícím se spíš pošklebujou. Chodí se pro betlémský světýlko a doma máme betlémy. Teď je 27. prosince a spousta lidí už zase najela na svůj obvyklej životní rytmus a oddechla si, že to má za sebou, tak zase za rok. Tak k čemu pak nám - ateistům, pohanům a jánevímkomu ještě ty svátky jsou? Potřebujeme se obdarovávat? Copak jde jen o ty dárky? To si je nemůžeme dávat kdykoliv, kdy budeme mít chuť někoho obdarovat a udělat mu radost? Všichni se najednou snaží bejt milý a hodný na svý blízký, ale proč to nedělají celej rok? Začíná advent - tááák, a odteď buďte milý a usměvavý a nakupujte dárky a běda vám, jakmile na někoho zapomenete. A až bude po Silvestru, zase si dělejte, co chcete.
Hlouposti...
Kéž by se všichni snažili takhle chovat celej rok. A dodžovali i jiný než vánoční zvyky. O Vánocích jsou ze všech najednou děsní tradicionalisti, protože si v Blesku přečetli, že se jakože rozkrajuje jablko a háže botou a trhá barborka. Že existujou taky Velikonoce, dožínky, slunovraty, svátek mrtvých, máj, masopust a jiný pohanský i křesťanský svátky, to už se neřeší. Protože při těch se neobdarovává. Při těch se dělají jen ty tradice. A co z toho, že jo. My chceme nové mobily (ať jsem fér - taky jsem jeden dostala...)a notebooky a oblečení.
A dost, tohle je k ničemu :) Dělejte si, co chcete, je to vaše věc.
My si snědli svůj "tradiční řízek s tradičním salátem", tunu cukroví a oříšků, dali si zázvorovou koupel, provoněli byt hřebíčkem, pomerančovou kůrou a tymiánem, pustili z gramofonu koledy, pustili skořápky na vodu (držely se u sebe a při kraji!! ;)) a šli spát. A bylo to pěkné a klidné. Ke spaní nám hrála Zuzanka Navarová. Do kostela s Blbíkem zajdeme i mimo Vánoce (poslechnout si zajímavé věci...ale křesťané z nás nebudou asi nikdy), dárky si taky můžeme dát jindy. Snad ten řízek nás u Vánoc ještě drží :D
-
-
V Teplicích je spoustu mrtvých umrzlých holubů. Že by na Velikonoce vstali z mrtvých asi nehrozí, a tak o nich nikdo nezpívá koledy ani si je nedává do betlémů. Nemám je ráda, ale jsou to chudáci.
Na jihu Čech se zase ve velkém vraždí kapři. Třeba šest najednou. Ryba rybu... Kanibalismus.
Zrovna tam tak lehce sněží. Jako z Ladových obrázků to tu ale fakt nevypadá, to možná na tom jihu. Ale i tak je určitě někde hezky. Sníh je krásný, i když studený. Schovává všechno špinavé a ošklivé, schovává to pod svá křídla a udusí to. Alespoň do jara... Pak je to ošklivé buď pryč, to odolné však zůstane a nový život to musí přebít sám.

Zlo plodí zlo
Zkuste se chovat hezky celej rok, nejen na povel o Vánocích. A dodržujte zvyky i jindy než o adventu. Když zmizí tradice, zmizí historie. A tu opravdu nedělají jen stavby, obrazy, války a vlády jednotlivých panovníků.
Přeju vám všem hezkej novej rok - ať je jen a jen líp :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky