Najdi krásu v industriálu!

Když už člověk musí na zkoušku do Prahy, proč toho nevyužít i k jiným - dle mého bohulibějším - věcem...?:-)
V Rudolfinu do 3. června běží výstava DOLY. HUTĚ.
http://www.galerierudolfinum.cz/cs/exhibition/bernd-hilla-becherovi-doly-hute
To je tedy podívaná! Přes devadesát černobílých fotografií zachycuje- jak už název výstavy napovídá - doly a hutě Německa, Belgie, Francie či USA tak, jako by to byly (a ony vlastně jsou!) "novodobé" památníky/chrámy lidských možností a schopností. Fotografie skutečně nejsou jen obyčejnými snímky industriálu. Ukazují, jak technický pokrok proměnil krajinu (snímky plné komínů, mezi nimiž se objeví osamělá věž kostela, jsou skutečně silné), ale také jak končí "život" těchto objektů. Těžební věže se tyčí do výšky hrozivě a děsivě, jako by chtěly ukázat sílu člověka a jeho vítězství nad přírodou a okolní krajinou. Zároveň jsou ale prázdné a dál nevyužitelné. A co teď s nimi?
Jak bylo psáno v nějakém článku - jsou to skutečně katedrály nové doby, stejně monumentální, jako byly ony, ale v krajině rozhodně působí naprosto odlišným dojmem. Nevím jak vám, ale mně tyhle objekty přivádí husí kůži. A právě proto jsou tolik přitažlivé! Je obdivuhodné, že se půl století zpátky rozhodli manželé Becherovi fotit právě toto. Mimochodem - na výstavě je o nich možno vidět i dokument...
Výstava trvá ještě necelé dva týdny. Ačkoliv cenově není zrovna "student friendly" (70 káčé není právě málo), rozhodně stojí za to udělat si čas a přijít se podívat, protože dojmy z toho jsou - alespoň pro mě- těžko popsatelné. Respekt, strach, obdiv? Od všeho něco a všechno dohromady.

Komentáře

Oblíbené příspěvky