Jak jsme si zničili duchovní kulturu

Dneska jsme byli na vernisáži výstavy Zničené kostely severních Čech 1945 - 1989.
http://www.znicenekostely.cz/vystava/
Výstava je to putovní, takže po Ústí nad Labem, Chomutovu, Litoměřicích a dalších místech konečně doputovala i k nám do Teplic a rovnou do místa víc než vhodného - do Beuronské kaple, která sama by mohla o svém (teď už snad šťastném) osudu vyprávět.
Někde na těch špatně aktualizovaných stránkách se snad dá dohledat, kam ještě výstava poputuje a kdy že to bude. Pokud "dorazí" někam k vám, rozhodně doporučuju neminout; tedy pokud vám není lhostejné, co se dělo (a vlastně i může dít) s našemi památkami, dominantami obcí a měst, církevními stavbami a duchovními místy. Na to člověk přeci nemusí být katolík, aby pochopil, že to, co se tu s především hmotným kulturním dědictvím dělo za minulého režimu, je nechutná, odporná, neodpustitelná bestiálnost. Ti zmetci ukradli krajině tvář. Jen proto, aby místo toho mohly vyrůst doly, přehrady, nádrže, sídliště. A samozřejmě se jim církev taky moc do krámu nehodila.
Je potřeba to vidět, je potřeba vědět, že tohle už by se nemělo dít.
Pro "hloubkovější sondu" doporučuju tyto stránky: http://www.znicenekostely.cz/
Tam už je asi všechno.
Velký dík těm, kdo na tom pracují, kdo to všechno dávají dohromady, kdo se zajímají, kdo se starají, kdo informují. Kéž by jich jen bylo víc...
(znicenekostely.cz)

Komentáře

Oblíbené příspěvky