Vrahem z povolání...

Utrpení soudce Karla Vaše. Toť nový dokument Jana Bělohlavého a Pavla Palečka o komunistickém prokurátorovi, soudci, funkcionáři komunistické vojenské kontrarozvědky a člověku bez svědomí.
Dokument to není převratně originálně zpracovaný nebo nadprůměrný - chronologicky sleduje Vašův život od narození (1916) v Užhorodě přes uvěznění v gulagu, spolupráci s NKVD, pedagogickou či spisovatelskou činnost, až po současnost (na konci roku 2012 zemřel, dožil se tedy téměř sta let...!!). Hrané pasáže střídají ty věcné. Práci si autoři zřejmě dali se sháněním pramenů, archivní materiály získali i z Ruska, některé dokumenty jsou přístupné online (www.vrahem-z-povolani.cz - web o filmu). Své vstupy zde mají historici, soudci i publicisté (i ze zahraničí), mluví i sám Vaš; bohužel asi příliš málo - byl s ním údajně natočen více než 8 hodinový rozhovor, tedy spíše monolog...byl-li by mu dán v dokumentu větší prostor, sám o sobě by stačil k tomu, aby se Vaš shodil sám a člověk si na něj mohl udělat objektivní názor. Jeho "logické" zdůvodňování toho, co dělal, je někde na hraně mezi tím se mu vysmát a brečet. Ten člověk si totiž nevidí do pusy. Prohlásit, že má čisté ruce, že nikdy neudělal žádnou lumpárnu, že by měl podle tabulek být povýšen na generála či že je pyšný na to, že vždy hájil zájmy humanismu...to v jeho případě svědčí buď o choré mysli, nebo o nedostatku soudnosti. Tento člověk totiž za 2. světové války stál za zlikvidováním důstojníků, svých spoluvězňů a nekomunistů; letce RAF považoval za nepřátele a v monstrprocesu s nimi pro ně požadoval trest smrti; svůj podíl má na obrovském masakru cca 1000 lidí v Postoloprtech (protože dle jeho slov šlo přeci o vlastizrádce a špiony - zřejmě do toho spadalo i těch pět mladých chlapců, kteří byli demonstrativně odprásknutý?), podílel se na politických procesech na přelomu 40. a 50. let (mimo jiné na smrti Heliodora Píky; ostatně trest smrti požadoval i pro jeho syna), nechal bez soudu a rozsudku popravit desítky lidí, používal brutální vyšetřovací metody, choval se násilně k ženám... Poprvé a také naposled si ho "spravedlnost" odchytila na začátku 50. let, kdy byl za své neakceptovatelné vyšetřovací metody uvězněn v Leopoldově. Škoda jen, že zde strávil pouhých pět let - v tomtéž vězení totiž byli ti, které nechal uvěznit právě on sám. Mohl pro něj existovat lepší trest? Tahle krysa však bohužel požádala o obnovení řízení a dostala se z vězení pryč. Pak učí na UK, píše o dělnickém hnutí, je z něj i "novinář" a jde do důchodu. Až kolem roku 2000 jsou jeho zločiny opět vyšetřovány. Nejvyšší soud ovšem rozhodl, že jsou již promlčené. Takto "spravedlivá a schopná" je česká justice. Vaš se chlubil tím, že je to jeho velké vítězství... Trest pro něj tedy na vlastní pěst chtěli určit vojenští veteráni, kteří mu nic nezapomněli a neodpustili - naplánovali si jeho vraždu. V den, kdy ji měl jeden z nich- Pravomil Raichl - vykonat, však (zřejmě rozrušením) zemřel. A tak si Vaš prožil klidný zbytek života v domě pro seniory s dvakrát vyšším důchodem, než měli jiní. Kde se stala chyba?!
Dokument má informačně určitě velkou hodnotu. A díky pasážím vysvětlujícím stručně dobový kontext by se mohl - nebo spíše měl - promítat na školách. Sice jsem moc nepochopila smysl výstupů Davida Černého a vlastně ani důvod, proč zrovna on byl vybrán jako komentátor dokumentu...Jeho bezservítkové hodnocení Vašových publikací sice sdílím, ale v dokumentu je to všechno jako pěst na oko, Černý tam prostě nepatří... ale což, ke konci si už člověk zvykne :-D Škoda také, jak už jsem psala výše, že sám Vaš nedostal víc prostoru. Pro představu by to bohatě stačilo. Takové dokumenty jsou potřeba jako sůl. Protože ten, kdo se nedokáže poučit z minulosti, si asi nezaslouží nic jiného, než aby se minulost opakovala...


(www. denik.cz)

Komentáře

Oblíbené příspěvky