Brána do Vysočiny

S více než měsíčním zpožděním sem konečně můžu dát fotky z jednoho docela kratičkého víkendu na začátku května, aby si člověk po tom všem shonu trochu odpočinul. Přifařili jsme se k rodičovstvu na cestě do Tišnova a zpět, zkontrolovali, jestli ještě stojí Špilberk a Porta coeli a pak zase fofrem k nám na sever. Pěkné to bylo.
Některé věci jsem fotila já, některé Jenda, aby se necítil ukřivděn (a taky na vysvětlenou, kdo je autorem těch mých narcisistních fotek...;-))
-

-
-
-

-

-
Ubytovaní jsme byli v Lažánkách (okr. Brno venkov), které jsou součástí mikroregionu Bílý potok. Krom toho, že tam mají skvělý kostel a (zřejmě) bývalou kovárnu, mají taky úžasný výhled ze hřbitova na okraji obce. Co to je za vrchy netuším, může to být Hornosvratecká vrchovina, Moravský kras nebo cokoliv jiného místního...ale pohled na to, jak se po dlouhé zimě krásně zelenají všemi možnými odstíny, byl něčím neopakovatelný. Obzvlášť zpoza hřbitovní zdi pěkně navečer, když je všude klid a jste tu najednou jen vy a ty kopce...
-


-
-
-
V něděli jsme se šli podívat do Předkláštěří u Tišnova na Porta coeli, jediný dodnes fungující ženský cisterciácký klášter v ČR. Krásná ukázka burgundské gotiky s ojedinělým portálem.
Hned po prohlídce začínala mše; zvažovali jsme, jestli se nepůjdeme podívat, protože lidí tam přišlo opravdu spoustu (zatímco u nás kostely zejí prázdnotou, tady může být problém si sednout), ale nakonec jsme se...styděli?, přeci jen bychom tam byli jako pěst na oko...


-

Komentáře

Oblíbené příspěvky