SKA SKA SKA!!!

Ska - moje láSKA...
Jak SKA vlastně vzniklo a jak to s ním je dneska?
Koncem padesátých let byly velké americké bigbandy nahrazeny menšími soubory s více bepop a rhytm and blues zvukem. V té době právě i na Jamajce mění většina souborů svou tvář. Muzikanti jsou ovlivněni poslechem amerických rozhlasových stanic a to se zákonitě projevilo v jejich tvorbě. I přesto ale Jamajčané přicházejí s něčím úplně novým....na světě je nový hudební styl SKA! Začal se zvyšovat důraz na offbeatový rytmus menta, krátký a oddělovaný, který drží kytara a klávesy. Do ska se promítají i hudební prvky z okolních karibských ostrovů (hojně např. z Kuby) a je považováno za dědečka reggae.
První, kdo tento rytmus využil, byl Ernest Ranglin (který proslul pozdravem love Skaskavoovie, jenž prý dal jméno celého stylu) a Clue J and The Blue Buster (jeho výrok Make the guitars go ska!ska!ska! je další variantou na vznik názvu). Ska boom se dostavil s odjezdem Angličanů r. 1962 a získáním nezávislosti, skáčko se začíná stávat velmi populární a hudební producenti jej chtějí šířit do celého světa. Za podpory vlády bylo r.1964 vyhlášeno jamajskou národní hudbou. V textech se často objevuje místní nářečí Patois, tématy jsou náboženství, sociální situace, politika...Z tohoto období vešly kapely jako Skatalites, The Wailers a týpci jako Jimmy Cliff.
Rude boys
Byli to klasičtí rebelové, kteří nesouhlasili se sociálními nerovnostmi na Jamajce. Často se chovali nezákonně a byli bez práce. Svým oblékáním napodobovali holywoodské gangstery - klobouček, černé sako, úzké kravaty, bílé košile...Tanec, jakým se na ska tancovalo, také ovlivnil vývoj samotného stylu. Rytmicky s epohybovalo rukama dopředu a zpátky, takže výsledkem pak byla mnohem ostřejší hudba, než předtím.
Britské ska
Jasně, už to není ono...ale přesto. Ska se do Anglie dostalo s vlnou imigrantů a zpočátku bylo nazýváno jako Blue beat. V r. 1979 si užívá velkou popularitu - toto období je často nazýváno druhou vlnou ska. Velice známé kapely z tohoto období jsou The Selecter, The Specials a rozhodně Madness. Svá alba vydávají ve vydavatelství Two tone records- proto 2tone. V tomto období většina kapel hraje předělávky tradičního jamajského ska a spoustu lidí skutečně věří, že to jsou nové originální songy.
Ska si prožilo i svou třetí vlnu, která je charakteristická naprostou uvolněností, rozmanitostí a mixováním různých žánrů. Rozšiřuje se po celé planetě, dokonce i v Asii a Austrálii, už ne jen na Jamajce a v Británii. Legendy jako Skatalites, Selecters, Hotknives..s eopět vydávají na turné.
Převzato z www.skaweb.cz
Ska a česká scéna
Ještě bych asi měla doplnit "a slovenská scéna", protože obě jsou dost prolnuté:) Můžu jmenovat třeba 2v1, SKA-PRA šupinu, TleSKAče, Fast food Orchestra, Sto zvířat, Skalenou tresku, Basta Fidel, All ska pones, Green Smatroll....
Pokračování příště:)

Komentáře

Oblíbené příspěvky