Zázvor

Zázvor je starobylé koření, které pochází z jižní Asie a pěstuje se po staletí v Indii a Číně. V Čechách se používal už od 13. století, kdy se prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru. Nejoblíbenější je ale v Anglii, kde se přidává do sušenek, do zázvorového piva nebo se nákládá do cukru. Dnes je užíván na celém světě.Je to jedno z nejstarších tropických koření a je účinný proti celé řadě onemocnění. Poslední výzkumy dokonce prokázaly, že dokáže zpomalit zhoubné bujení při některých druzích rakoviny.
Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina. Z oddenku vyrůstají dlouhé zelené listy a květy jsou žluté. Ze zázvoru se používají jeho oddenky (kořen).
Zázvorem se ochucuje pečivo, rýže, smažená a orientální jídla, maso i uzeniny, kompoty, saláty, sojové omáčky, kečupy, likéry a různé nápoje. Jedinečné je například zázvorové pivo, zázvorová limonáda nebo zázvorový čaj. Dá se použít čerstvý i sušený, jemně nastrouhaný nebo se z něj lisuje šťáva. Má sladce kořeněnou chuť s nádechem citrónu.
Zdravotně prospěšné účinky a kdy zázvor požívat:) :
  1. Špatné trávení
  2. Plynatost
  3. Nadýmání a břišní diskomfort
  4. Syndrom dráždivého tračníku
  5. Nevolnost
  6. Chladné končetiny (zajímavý, že mám věčně studený ruce..)
  7. Vysoký cholesterol
  8. Ateroskleróza
  9. je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, stimulující
  10. podporuje chuť k jídluzmírňuje příznaky cestovní nevolnosti (kinetóza)
  11. používá se těhotenských nevolnostech
  12. je prevencí proti chřipkovým onemocněním
  13. je dobrý při nachlazení, chřipce a alergiích
  14. zmírňuje bolesti hlavy
  15. zmírňuje stavy napětí
  16. zpomaluje některé druhy rakoviny (hlavně rakovinu vaječníků
Zázvor je velmi známé afrodisiakum. Připravíte si jej tak, že nastrouháte 150 g čerstvého zázvoru a necháte jej 14 dní louhovat v 0,5 l vodky. Zázvor luhujte na nějakém temném místě! 40 kapek před kýženým aktem nakapejte tinkturu do vody či nějakého nápoje...:) :) :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky