Nespavost

Přítomnost nespavosti se definuje jako doba usínání trvající více než 30 minut anebo jako více než 4 probuzení během noci, které trvají déle než 3 minuty, t.j. dostatečně dlouho aby si člověk uvědomil, že je vzhůru. Obdobně, časné ranní probuzení například 1 hodinu před plánovanou dobou vstávání také odpovídá definici nespavosti.

Nespavost také vede k významnému narušení výkonu během následujícího dne. Může vést k trvalému pocitu únavy, k poruchám nálady či paměti atp. Konečně je nespavost definována svou frekvencí- alespoň 3 epizody týdně během jednoho měsíce- a svými přímými následky- jasná osobní nepohoda-či narušení osobního denního výkonu.

Je patrné, že mnoho lidí si též stěžuje na únavu během následujícího dne, a to buď ráno anebo později během dne. Dále si stěžují na poruchy nálady, narušenou schopnost se soustředit, poruchy paměti atp. Jak možná víte z vlastní zkušenosti nedostatek spánku a únava mohou vyvolat poruchy chování. Ovlivňují Vaše intelektuální schopnosti, zdraví, náladu a kvalitu života, a to jak v soukromí tak v zaměstnání.

V souvislosti s prací může narušení kvality a/nebo kvantity spánku významně snížit produktivitu, a to jak přímo tak nepřímo. Jedná se též o jednu z nejčastějších příčin pracovních úrazů. Avšak daleko zákeřnější je následné znesnadnění úkonů tím, že se snižuje odolnost vůči stresu a narušuje paměť, soustředění se a schopnost naslouchat. Dochází ke zvýšené podrážděnosti a v středně dlouhém období i ke zvýšení riziku onemocnění. Ačkoliv je obtížné přesně změřit veškeré účinky poruch spánku, nedávné práce identifikovaly jejich zdravotní a ekonomické následky.

Komentáře

Oblíbené příspěvky