Seveřani jsou tu zase:)

Tak pokračujeme,když to teda někdo přece jenom čte:D
Stvoření světa
Po smrti Ymiho (prvního obra), poté, co vytekla jeho krev, nastala potopa světa. Kromě jeho vnuka a jeho ženy se utopili všichni obři; oni se zachránili na lodi. Ymiho mrtvola byla vhoza doprostřed Ginnungagapu a byl z ní stvořen svět - z krve se stalo moře a řeky, z potu jezera, z masa země, z kostí hory a ze zubů a z rozbitých kostí skály. Lebka byla oblohou, z vlasů se staly stromy. Bohové vyhodili mozek do vzduchu a tak vznikla mračna. Z obočí byl stvořen Midgard. Tuto zemi "uprostřed", zemi mezi světem mrtvých a nebem, kterou obývají lidé, obklopoval praoceán. V něm žil had Midgar. Do praoceánu jej prý vhodili Ásové a narostl do takové velikosti,že až obepínal celou Zemi. Několikrát s ním bojoval i samotný Thor.
Nejposvátnějším stromem Germánů je stálezelený jasan Yggdrasil, jenž držel pohromadě celý vesmír.Koruna stromu sahá až do Ásgardu a na jejím vrcholku sedí orel, který pozoruje svět. Mezi jeho očima sedí jestřáb, pán počasí. Prostředníkem mezi orlem a drakem, jenž okusuje třetí kořen stromu, je veverka Ratatosk. Veverka rozpoutává hádky, proto je symbolem nepřátelství.
Svět bohů a lidí je propojen duhou. Duhový most mezi lidmi a bohy se nazývá Bifröst.
Stvoření člověka
Prvním párem lidí na světě byli Embla a Ask (jasan). Bratři Ódin, Vili a Vé anlezli prý an břehu moře dva kmeny (jasanu a jilmu nebo révy) a stvořili z nich první lidi. Ódin jim dal život, Vili rozum a schopnost pohybu a Vé jim dal podobu, oči, zrak a sluch.

Komentáře

Oblíbené příspěvky