Caveman

Článek pro zasvěcené...pro ty, kteří viděli kultotví, přesto těžce sehnatelný film z roku 1981 Caveman s Ringo Starrem v hlavní roli. Já sama mám ten film jen natočený na VHS kazetě, někdy ještě v osmdesátých letech z německé televize. Už tehdy, když jsem ho jako malá hltala, byla jeho kvalita horší než mizerná, obraz se třásl a zvuk dost chrčel, takže opravdu nemám představu, v jakém stavu je dneska:( Kdybyste někdo tušil, jak a kde ho sehnat nebo ho snad vlastnil, dáte mi vědět? Rozhodně to stojí za zkouknutí...
Ringo se tu představuje jako pračlověk Atouk, který má zálusk na náčelníkovu manželku Lanu. Je to taky nejhezčí baba kmene:) Jenomže náčelník je hora masa a vybudoval si v tlupě patřičný respekt. Ale Atouk má v něčem přece jen navrch - narozdíl od náčelníka má nějaký rozum a umí používat hlavu. Náčelník je prostě tupoun:) Atouk pak někam a z neznámých důvodů putuje (holt mě zradila paměť, píšu jen to, co si pamatuju a nenašla jsem nikde ani jeden podrobnej článek) se svým přítelem jména taktéž neznámého. Potkají blonďatou pračlověčku (no, jméno se taky holt nedozvíte,ale je to ta na obrázku :o)), která se stará o svého starého slepého dědečka. Během toho všeho sledujeme souboj dvou tlup a jejich boje jsou tu taky perfektně ztvárněné, dostala mě třeba scéna s pterodaktylím vejcem:) Taky tu vidíme počátky vzpřímené chůze, jak se všichni členové tlupy navzájem narovnávají, křupou záda a jsou nesmírně překvapeni, jak je to pohodlný. Taky se pokouší o řeč a o jakousi muziku, pokud se za to dá otloukání hrnců a dřívek považovat:) Největší obavy mají obě tlupy z dinosaurů (macha - viz dále), kteří jsou spíš komičtí než děsiví vzhledem k době, kdy film vznikl. Koulí vypoulenýma očima a vůbec jsou děsně vtipný:) NAkonec se všichni vrátí zpátky do jeskyně, Atouk nějak přemůže náčelníka a tím si zaslouží jeho ženu Lanu. Samozřejmě, to je veliká pocta. Ale pak přichází jedna z nejlepších scén - Atouk drží Lanu v náručí jakožto svojí manželku, všichni mu tleskají a uznale mručí, Lana se nakrucuje - a Atouk ji upustí do bahna pod sebou. Opráší si ruce a jde za svojí blonďatou pračlověčkou:)
Film nepotřebuje dabing ani titulky, protože nejsou potřeba - ale když už se někdo pokouší o řeč, bylo by dobrý vědět, o čem mluví; a proto tu mám ještě přílohu od mého strýčka, kterou jsem si přeložila z angličtiny:
Jeskyní řeč:
akita - přijď a pomoz mi
alunda - láska
araka - oheň
bato - dávej bacha
bolu - přítel
boondo de bincha - alkohol
chok - najdi
dabo - pták
daka - boj
eeya! - pomoc!
f´sure - jistě, samozřejmě
gom - chlap, sameček
gonna - obličej
gonna-maka-zook - fešák
gonta - běž,odejdi
gu - do
gu-tawa - jeskyně, domov
kaza - kouzelný předmět
keega - zvíře, potvora
kuda - přijď
kuno- sopka
lom - ženská, samička
lom-gom -slaboch
loola - mít rád, přitahovat někoho
macha - dinosaurus
maka - obrovský, velký, velmi
maka-daka - zabít
maka-keega - velký dinosaurus
maka-loola - milovat
maka-neh-zook - hrozivý, strašlivý
maka-zook - krásný, skvělý
meeka - malý, málo
necro - smrt
neecha - predátor, dino
neh-bolu - nepřítel, protějšek
neh-gonta - vydržet, vytrvat
neh - ne, zápor
neh-soku - mrtvý, nebožtík
neh-unk - studený
neh-zook - zlý
nie-keega - mazlíček, vycvičené zvíře
nie - miloučký, poslušný, krotký
ool - jídlo
om - osoba
oosha - důležité
oosha - vláda, vedení
oosha-gom - šéf (u chlapů)
oosha-lom - šéf (u ženských)
owee - bolest, zranění, ublížit
pooka - náramek
reeda - jídlo
reeshi - voda
shashi - kámen
soku - naživu
sonta - pojď sem, přijď
tawa - kopec, hora
tooka-tooka - sex
unk - horký, oheň
unk-owa - exploze, výbuch
unk-tawa - sopka
vincha - medvěd
wooza-gom - léčitel, doktor
wooza - lék, medicína
yama-gonta - uteč
yama - utíkej
yeh - ano, klad
yumma - jídlo, mňamka, potrava
zeep - rychlý, hbitý
zook - dobrý
zozzz - spát
zug-zug - sexuální styk
Názorná ukázka konverzace:
Akita! Akita! (Pomoz!Pomoz!)
"Tala alunda Atouk. Atouk zug-zug Tala?" - "No, Atouk zug-zug Lana." ("Tala miluje Ringa. Bude mít Ringo pohlavní styk s Talou?" - "Ne, Ringo si přeje mít styk s Lanou.")
"Oog?" - "Oog macha ool." ("Vrátil se Oog vpořádku s tebou?" - "Ne, z Ooga se stalo dinosauří žrádlo.")

Komentáře

Oblíbené příspěvky