John Irving - Pravidla moštárny

Jsou knížky, které by člověk neměl číst, pokud nemá ve všem úplnou jistotu. Kor když není tak storpocentní, že se v něm třeba neusídlil v(V)etřelec...eh.
Buď jak buď- i přesto, že na ni nebyla ideální doba, musím na začátek konstatovat, že ta kniha je perfektní:) Takže upozorňuji předem - toto bude OPĚT pochvalný článek (ještě mi schází poslední Murakamiho dílo, ať tu ódu máme komplet:-D)
Jako u většiny takových děl jsem nejprve viděla film Pravidla moštárny z roku 1999. Oscarový film (herec ve vedlejší roli, scénář). Byla (a dosud jsem)jím naprosto unešena - jak pro jeho melancholickou atmosféru, dobu a výkony herců, tak i pro příběh - a právě onen příběh je ve filmu zkrácen a pozměněn tak o 70%...i přesto je ale film bezkonkurenční a doporučuju :)
A teď tedy k předloze.
Sirotčinec v městečku St. Cloud´s v americkém státě Maine. Jeho správcem je dr. Wilbur Larch, jeden z mála lidí, který už od 1.sv. války provádí v sirotčinci kromě porodů i potraty; samozřejmě tajně. V tom mu pomáhají sestry Angela a Edna (která je do Larche tajně zamilovaná, ale Larch od jediného sexuálního zážitku v mládí s prostitutkou už se ženami nechce nic mít) a paní Groghanová, která správcuje dívčí oddělení sirotčince.
Ženy, které do St. Cloud´s přijíždí, tu buď zanechají sirotky, nebo "zabijí" další život. Sirotčinec leží na opuštěném místě nedaleko řeky a lesů, hned tak někdo sem nezabloudí. Přesto skoro každý sirotek jednou své adoptivní rodiče najde.
Ne tak Homer Wells. Ne že by nikdy nebyl adoptován - ale pokaždé to nevyšlo. Jednou jej bili a on mlčel, jednou si přáli, aby plakal a on mlčel, jednou jim bylo divné, že pláče až moc hlasitě, jednou jej nařkli ze zneužití nevlastního bratra, naposledy se mu náhradní rodiče utopili v řece. Po několikátém pokusu najít Homerovi rodinu bylo jasné, že Homer zkrátka patří do St. Cloud´s. Až nadešla doba, kdy už byl dospělý a tak nemohl být adoptován. Zpočátku nevědomky, později úmyslně pomáhal dr. Larchovi a učil se porodnickým postupům, anatomii a medicíně jako takové. Dr. Larch, který se k Homerovi choval jako otec, z něj chtěl mít svého nástupce.
Jednoho dne ale do sirotčince přijede krásný a zamilovaný mladý pár ze sadařství v Ocean View. Krásná Candy si přeje potrat a všechny (včetně Homera) přikolíkuje k zemi (no, zkrátka z ní jsou hotoví:)). Homer se do ní zamiluje a Wally, Candyn partner, mu nabídne (aniž by samozřejmě věděl, co Homer cítí), že jej vezme k nim do Ocean View na výlet.
A tak Homer opouští sirotčinec - se záměrem, že za tři dny se zase vrátí...
Natrvalo se ale vrátí až zhruba za víc jak dvacet let. Ale k tomu až na konci:)
Tak tedy, Homer díky Candy a Wallymu poprvé navštíví biograf (od této doby se nazývá symbolicky Beduínem), porvé vidí oceán, naučí se pěstovat jablka, plavat a řídit auto... pozná ten "skutečný" svět. S dr. Larchem komunikuje pouze poštou; a Larch mu taky svou nevoli vůči tomuto dává značně najevo. Navíc Homer nechce pokračovat v lékařském vzdělávání se a dokonce odmítne provádět potraty - souhlasí s nimi, ale on sám je provádět nehodlá.
Wally, zblázněný do války, se přidá k letectvu (za 2. sv. války) a létá nad Barmou. Během doby, kdy je Wally pryč, se projeví Homerova náklonnost ke Candy a její zase k Homerovi. Milují se, ale Candy stále miluje i Wallyho. Jak sama říká: "Počkáme a uvidíme..." (jako by mi to něco připomínalo...)
Dále se v příběhu rozvíjí osudy jednotlivých česáčů (všichni jsou černoši), zvláště jejich předáka, pana Rose (o tom už se rozepisovat nehodlám, to by byl článek nekonečný:)) A také hromotlucké Melony, Homerovi "přítelkyně" ze sirotčince. Také je zde popisován boj mezi stárnoucím Larchem a sestrami a úřady, které by na jejich místo raději dosadily někoho nového, mladšího. Jedinou nadějí pro sirotčinec tak zůstává Homer Wells - kdyby po Larchovi převzal funkci, všichni by byli spokojeni...Homer ale tvrdošíjně odmítá. Však také čeká potomka. Neplánovaně, samozřejmě. A s kým jiným než s Candy....A Wally je stále kdesi nad Barmou...
Dítě si nechají, ale rozhodnou se, že jej budou vydávat za adoptované. Že se zkrátka Candy s Homerem rozhodli adoptovat někoho ze St.CLoud´s a budou se o něj starat společně s Wallym. Jenomže...
Wally je najednou nezvěstný. Po pádu letadla se nenašlo jeho tělo. Až o mnoho měsíců poději o něm přijdou zprávy, že se na Cejlonu v nemocnici léčí ochrnutý na dolní končetiny, neplodný a po encefalitidě...
Nu a závěr?
Nepovím:) Leda na výslovné požádání:-D Snad jen tolik - dokonalý happy end nečekejte, ovšem tragédie enpostihne naprosto všechny:)
Přečtěte sami, rozhodně doporučuji. Opravdu jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Hrdě může stát bok po boku pánu Murakamimu nebo Caveovi:)
Fakticky.....;)

Komentáře

Oblíbené příspěvky