Miloš Urban - Hastrman

Chcete-li si přečíst něco opravdu dobrého, doporučuji Hastrmana. Dvě části - a každá má něco do sebe (ač je většinou ta druhá spíše zavrhována). Chcete-li mít husí kůži, zamyslete se nad Odradkem - nepustí se vás a uvidíte ho pořád, stejně jako sám Hastrman.
V první části se baron (= hastrman) vrací na své panství. Jsme někde ve 30.letech 19. století. Baron je zde považován za výstředního muže, protože se účastní veškerých vesnických slavností a svátků a neppírá svůj liberální pohled na svět. Seznámí se s Kateřinou a je s ním konec... a tajemna je čím dál víc. A já víc neprozradím, doopravdy stojí za to to číst :-)
V druhé části se z barona jakožto hastrmana v pokročilém věku stává ekoterorista - a rozhodně ne ledajaký. Jsme v současnosti a baron je nepříčetný, neboť v jeho oblíbeném kraji se bezohledně těží a celý kout jeho milované země je ohyzdně umělý...
V poslední době mám štěstí na dobré knihy, občas dokonce na výborné. Tahle patří k těm druhým. Pokud opravdu hledáte kvalitu mezi současnými autory a už máte plné zuby Vieweghů a Nesvadbových, Urban "je jasná volba" :-)
-
A Odradek? Ten vám nedá spát...
-
-
-

Komentáře

Oblíbené příspěvky